25 Temmuz 2008 Cuma

Basında Sansürün İlk Kez Kaldırılışı’nın 100. Yılı Anıldı.

TGC Başkanı Orhan Erinç:
“Siyaset hukuksallaşmalı, hukuk da siyasetten uzak kalmalı”


24 Temmuz Basında Sansürün ilk kez Kaldırılışı’nın 100. Yıldönümü Geleneksel Gazeteciler Günü olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende TGC’nin Geleneksel Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez “Sansürden Yasağa 1” isimli bir de sergi açıldı.













İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Basında Sansürün Kaldırılışının 100. Yıldönümü Töreni’nde “ yasaları ve meslek etik kurallarını böylesine kapsamlı bir biçimde yok sayan bir dönemin geçmişte hiç yaşanmadığını” söyledi. Başkan Erinç, “Siyasetin hukuksallaşmasını beklerken, hukukun siyasallaşması konusundaki görüntüyü de eleştirilmesi gereken özel bir durum olarak nitelendiriyoruz” diye konuştu.

Törene 1000’i aşkın gazeteci katıldı





Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği Basında Sansürün Kaldırılışı’nın 100. Yıldönümü, bini aşkın gazeteci ve konuğun katılımıyla Dolmabahçe Sarayı’nda kutlandı. TGC tarafından, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla, basın özgürlüğünü savunan, bu uğurda çaba harcayan kişi ve kuruluşa ayrı ayrı verilen ödüller de sahiplerini buldu. Büyük Seçici Kurul, bu yıl kişi dalında, Milliyet Gazetesinden Gökçer Tahincioğlu ile Vatan Gazetesinden Kemal Göktaş’ı, kurum dalında ise Basın Müzesi’ni ödüle değer buldu.



Sansürden Yasağa 1 Sergisi düzenlendi

Törende ayrıca bir de sergi açıldı. “Sansürden Yasağa 1” adı verilen sergide, Basın Müzesi’nde yer alan sansürün uygulama biçimlerinin örnekleri sergilendi. Sergide, basına yasakların ağırlıklı olarak gündeme geldiği, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 öncesi ve sonrası dönemlerden ilki olan 1960’daki uygulamalar yer aldı. Sergide yer alan belgelerde mahkemeler tarafından verilen yasaklama kararları, Tahkikat Encümeni ile Sıkıyönetim Komutanlıklarınca verilen karar örnekleri ile bunların basına yansıyış biçimleri panolarla yansıtıldı

83 gazeteciye armağanları verildi



Gecede ayrıca, son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi 83 gazeteciye de armağanları verildi

Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 10 Haziran 1946’da kurulmasının ardından gazeteciler özel meslek günü olarak kabul edilen 24 Temmuzlar “Basın Bayramı” olarak ilan edilmiş ve kutlanmaya başlanmıştı. Ancak basın üzerindeki kısıtlama ve yasakların artması ve devam etmesi sonucu önce “Geleneksel Gazeteciler Günü” olarak adlandırılmıştı. 24 Temmuz 1908, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Tüzüğü’nde “Basın Özgürlüğü Yolunda Mücadele Günü” olarak tanımlanıyor.

Hiç yorum yok: