10 Haziran 2008 Salı

FINANCIAL TIMES TÜRKİYE EKİ VERDİ


Financial Times gazetesi, kapsamlı olarak hazırladığı Türkiye ekinde “Türkiye yalnız değil çok dostu var” mesajı verdi.

Sanatından politikasına, ekonomisinden tarihine kadar ‘Türkiye 2008 Raporu’ özel eki hazırlayan İngiliz ekonomi gazetesi Türkiye gerçeklerini okuyucularına aktardı. Ekte yer alan birçok konu arasında Türkiye hakkında sürekli yazan Vincent Boland, “Yeni bir ufuğun üzerinde kararlı bakışlar” başlıklı yazısında, bugünün Türkiye'si ve Kemalist gerçeğin etkilerini yorumladı. Boland yazısında, Türkiye'nin bir anlamda dünyanın kabul ettiği bazı değerleri benimsemekten uzak görülse ve genel kapsamıyla değerlendirildiğinde yalnız olduğu düşünülse bile kabuğundan çıktığını yazdı. “Türkiye’nin dostu yok değil” diye yazan Boland, tek sorunun Türkler'in ne kadar çok dostu olduğunu fark etmemeleri olduğunu savundu. Türkiye'nin 2004 yılında Avrupa Birliği üyeliğinin oylandığı sırada Avrupalı milletvekillerinin üzerinde Türkçe ‘Evet’ yazan dövizler kaldırdığı hatırlatılan yazıda Türkiye'ye verilen desteğin ne kadar şaşırtıcı olduğu belirtildi.

Financial Times, Türkiye'nin düşündüğünün tam tersine Avrupa, ABD ve İslam ülkelerinin halklarının Türkiye'nin başarılı olmasını ne kadar çok arzu ettiklerini vurguladı.
Türkiye’deki laiklik tartışmalarına da değinen gazete, yaratılan demokratik kurumların modernleşmeyi başaramadığını bunda da Kemalist ideolojinin önemli payı olduğunu vurguladı. 2'nci Dünya Savaşı'ndan itibaren ABD ve Batı Avrupa'ya yön veren kişisel haklar, devletin vatandaşın hizmetinde olması, etnik zenginlik, çok kültürlülük gibi entelektüel, siyasi ve toplumsal tartışmaların Kemalizm'in sert yüzeyinde hiçbir iz bırakmadığını yazan gazete, bu sebepten doğan sonuçlar nedeniyle umutlarını AKP'ye bağlayan AB ve ABD kadar ‘Laik Türkler'in de donakalmış göründüğünü ileri sürdü.

Gazete, “Türkiye’de Kemalizm’in başarısız olduğunu söylemek çok kolay olur” iddiasında bulunurken sorunun Türk halkına ‘nasıl iyi bir vatandaş olunacağını' söylemek için gerekli siyasi ve ahlaki meşrutiyet eksikliği olduğunu iddia etti. Türkiye'nin süreç içinde kendini yenilemekte sıkıntı yaşadığına da vurgulayan gazete, Kemalist ideolojinin, yarattığı demokratik kurumlara bile şüpheyle bakar hale geldiğini, acil yenileme ihtiyacı içinde olduğunu yazdı.
Aynur TATTERSALL/ LONDRA, (DHA)

Hiç yorum yok: